+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)
    Kávová akademie

    Jak připravit espresso?

    Malý šálek, výrazné aroma a silná chuť. Všechno, co člověk od kávy chce. A taky všechno, co vám dokáže nabídnout espresso. Jeho příprava je tak trochu věda. Chce to totiž nejen znát teorii, ale hlavně ji umět použít. S tím prvním vám tu pomůžeme. To druhé už je na vás.
    Jak připravit espresso?

    Espresso v číslech

    • Hmotnost mleté kávy 8 g
    • Objem nápoje v šálku včetně cremy 30 ml
    • Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C
    • Teplota nápoje v šálku cca 70 °C
    • Vstupní tlak vody 9 bar
    • Doba extrakce 25 sekund
    • Kofein cca 175 mg/100 ml

    Tip: Doporučených čísel je dobré se držet, ale odchylky jsou vlastně vítány. Každá káva potřebuje trochu něco jiného. Takže klidně zkoušejte, sem tam uberte nebo přidejte. A hlavně ochutnávejte.

    Příprava před přípravou

    Ještě než začnete, je potřeba pár věcí zkontrolovat. Nejprve se ujistěte, že máte na kávovaru správně nastavenou teplotu vody a tlak. Výstupní teplota z hlavy kávovaru by totiž měla být okolo 88 °C a tlak nastavený na 9 barů.

    Jestli vás trápí tvrdá voda, určitě použijte filtr do kávovaru. Nejen, že to nedělá dobře přístroji, ale navíc byste se zbytečně připravili o chuť.

    1. Namelte kávu

    Tenhle krok jednoduše jenom zní. Najít totiž správnou hrubost mletí je docela oříšek. Chce to zkrátka zkoušet. Na espresso se ale zpravidla káva mele velmi jemně.

    Pokud budete používat dávkovač, odvažujte nejdřív kávu ručně. Až budete spokojeni s výsledkem, nastavte jej. Každá změna hrubosti totiž zákonitě ovlivňuje výslednou hmotnost. Čím jemnější káva, tím víc při stejném objemu váží.

    2. Naplňte portafilter v páce

    Ta musí být za všech okolností čistá a suchá. Jinak se vám na ni bude káva lepit a nedosáhnete tak rovnoměrného rozprostření.

    3. Kávu upěchujte

    Jestli je káva rovnoměrně rozprostřená a nejsou v ní žádné hrudky, je čas na pěchování. Tamper obejměte prsty tak, aby váš palec směřoval dolů. Snažte se plnou silou tlačit kolmo k podložce. Musíte totiž vynaložit tlak okolo 20 kg, takže se nebojte použít celou váhu těla.

    4. Upevněte páku

    Okraje páky znovu otřete a nasaďte ji na hlavu kávovaru. Pevně ji utáhněte. Pokud totiž páka správně nedosedne, proteče vám voda kolem. A extrakce tak bude kvůli nízkému tlaku nedostatečná.

    5. Extrahujte

    Nahřátý šálek umístěte pod páku a zapněte výdej vody. Dejte pozor, aby od sebe nebyly příliš daleko. Připravili byste se tím o správnou konzistenci cremy.

    Tip: Jestli je crema i tak moc řídká, nejspíš jste zvolili moc hrubé mletí a káva je podextrahovaná. Výsledný šálek bude navíc chuťově slabý. Naopak příliš jemné mletí kávu přeextrahuje. Takové espresso je pak příliš hořké a bez cremy (případně s tmavou cremou s černými okraji).

    6. Hlídejte čas a objem

    30 ml espressa by vám mělo dotéct během cca 25 sekund. Teda v případě, že je všechno dobře namleto, upěchováno a utáhnuto. Než odhadnete požadovaný objem, chce to párkrát vyzkoušet. Případně pod šálek umístěte váhu a extrakci zastavte na 30 g.

    Espresso doppio

    Espresso doppio v číslech

    • Hmotnost mleté kávy 16 g
    • Objem nápoje v šálku včetně cremy 60 ml
    • Teplota nápoje v šálku cca 70 °C
    • Kofein cca 175 mg/100 ml

    U nás se mu taky říká dvojité espresso. Takže jak už název napovídá, všeho je dvojnásob – namleté kávy, vody i kofeinu v jednom nápoji. Ale pozor, extrakce by měla zůstat stejná jako u klasického espressa. Takže maximálně 25 sekund.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu